Συμβουλές για εύκολη προσαρμογή στον Παιδικό Σταθμό

H προσαρμογή των μικρών παιδιών σε οποιοδήποτε καινούργιο περιβάλλον είναι τις περισσότερες φορές μια δύσκολη υπόθεση. Όμως, με λίγη επιμονή και με τη συνεργασία μαζί μας, μπορείτε να τα διευκολύνετε να δεχτούν με χαρά αυτό το νέο ξεκίνημα στη ζωή τους. Απλά ακολουθήστε τα βήματα που σας προτείνουμε και πιστέψτε πως όλα θα πάνε καλά.

Αρχικά, τα παιδιά θα πρέπει να διαμορφώσουν μια θετική εικόνα την περίοδο της προσαρμογής τους για το Σχολείο και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μιλώντας στο παιδί σας λίγες μέρες πριν από την εγγραφή του στο Σχολείο αλλά και τις πρώτες μέρες που το παιδί θα προσαρμόζεται στο χώρο. Προετοιμάστε αρκετές ημέρες πριν το παιδί σας για το σχολείο. Καλό θα είναι να έχετε έρθει νωρίτερα για μια μικρή επίσκεψη.

  • Την πρώτη μέρα στο Σχολείο το παιδί σας θα έχει την ευκαιρία να είναι μαζί με μία παιδαγωγό η οποία θα το ξεναγήσει στο χώρο και θα παίξουν μαζί επισκεπτόμενοι τους χώρους του παιδικού. Ο γονιός θα μπορεί να είναι στον ίδιο χώρο μαζί με το παιδί και την παιδαγωγό. Η διάρκεια της πρώτης ημέρας είναι μία ώρα.
  • Τη δεύτερη μέρα ο γονιός παραμένει για λίγη ώρα με την παιδαγωγό και το παιδί και μετά αποχωρεί αφού το αποχαιρετήσει δίνοντάς του την υπόσχεση ότι θα επιστρέψει σύντομα. Η διάρκεια της δεύτερης ημέρας είναι εώς δύο ώρες.
  • Την τρίτη μέρα ο γονιός παραδίδει το παιδί στην παιδαγωγό χωρίς επιπλέον παραμονή στο χώρο (αφού το έχει προετοιμάσει από το σπίτι). Η διάρκεια της τρίτης ημέρας είναι 4 ώρες.

Τις επόμενες ημέρες θα αφήσει το παιδί με την παιδαγωγό και θα ξεκινήσει έτσι η εμπειρία της προσαρμογής. Χτίστε το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού λίγο-λίγο, αφήνοντάς το αρχικά λίγο τις πρώτες ημέρες και αυξήστε προοδευτικά το χρόνο που μένει στο σταθμό, ώστε μετά από μία εβδομάδα να μπορεί να μείνει όλη μέρα. Με τον τρόπο αυτό, θα προσαρμόζεται στην ιδέα ότι θα μένει εκτός σπιτιού για ένα μικρό χρονικό διάστημα καθημερινά, έχοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια ότι η μαμά του θα έρθει σύντομα να το πάρει. Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται πάνω από 6-7 μέρες για να νιώσουν το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας και ανεξαρτησίας ώστε να παραμείνουν στο σχολείο για περισσότερες ώρες. Είναι πιθανό όμως για ένα παιδί που δύσκολα αποχωρίζεται από τους γονείς να χρειαστούν περισσότερες ημέρες.

Θα  παρουσιάσετε στα παιδιά μία θετική εικόνα για το Σχολείο , ως ένα μέρος όπου θα έχει πολλούς και καλούς φίλους και θα μπορούν να παίζουν ξέγνοιαστα όσο θέλουν. Στην καθημερινότητά του στον παιδικό σταθμό, είναι αναπόφευκτο το παιδί να αντιμετωπίσει καταστάσεις που δεν θα του αρέσουν: ένα παιδάκι θα χαλάσει τον πύργο που έφτιαξε με τα τουβλάκια, δεν θα έχει όλες τις στιγμές αυτό που θέλει (όπως ενδεχομένως γινόταν στο σπίτι) . Εξηγήστε του ότι στο Σχολείο θα δημιουργήσει φίλους και θα έχει την ευκαιρία να ασχοληθεί με πολλά και διαφορετικά πράγματα όπως να δημιουργήσει χειροτεχνίες, να παίξει στον κήπο κ.α., δραστηριότητες που όταν λάβει ενεργά μέρος θα το ενθουσιάσουν .

Μερικές φορές είναι πιο δύσκολο για ένα γονιό όταν αποχαιρετά το παιδί του στην πόρτα του σχολείο παρά για το ίδιο, όμως είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Πάρτε το αγκαλιά, δώστε του ένα φιλί και πείτε του: «θα έρθω να σε πάρω στις 4.00». Αν θέλετε να ενισχύσετε το αίσθημα ασφάλειας του παιδιού, υιοθετήστε μια ρουτίνα αποχωρισμού που θα ξεκινά από το σπίτι. Προσοχή μη μεταφέρετε τη νευρικότητα και το άγχος σας στο παιδί. Αν είστε εργαζόμενη μητέρα, κανονίστε να είστε πιο χαλαρή εκείνη τη μέρα και να έχετε ρυθμίσει με την εργασία σας να σας επιτρέψουν να αργήσετε να πάτε στη δουλειά. Αυτό θα σας βοηθήσει να μην είστε υπερβολικά αγχωμένη.

Επίσης μια άλλη χρήσιμη συμβουλή είναι τα ρούχα και τα παπούτσια που θα φοράει το παιδί στο Σχολικό χώρο να είναι άνετα, για να παίξει, να πάει στην τουαλέτα, και το φαγητό (που μπορεί να κρατάει το παιδί από το σπίτι) να είναι απλό και εύκολο να φαγωθεί.

Καλό θα ήταν αφού πείτε «αντίο», να μη γυρίσετε για κανένα λόγο στη σχολική αίθουσα για μία ακόμα αγκαλιά ή για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί είναι μια χαρά. Ακόμα κι αν έκλαιγε γοερά πριν από λίγα λεπτά, το πιθανότερο είναι να σταμάτησε αμέσως μόλις γυρίσατε την πλάτη σας για να φύγετε, και η επιστροφή σας θα του προσφέρει απλώς άλλον ένα γύρο από αγωνία και στρες, γιατί θα πρέπει να προσαρμοστεί στην απουσία σας για δεύτερη φορά μέσα σε λίγα λεπτά. Πολύ σημαντικό είναι να μην το σκάσετε στα κρυφά. Μην προσπαθήσετε να αποφύγετε την αναστάτωση του αποχωρισμού με το να το σκάσετε στα κρυφά όταν το παιδί δεν σας βλέπει. Όταν διαπιστώσει ότι έχετε φύγει -κι αυτό θα συμβεί σίγουρα, αργά ή γρήγορα-, θα νιώσει την ίδια θλίψη που θα ένιωθε αν σας είχε δει να απομακρύνεστε και, επιπλέον, θα αισθανθεί προδομένο από την προσπάθειά σας να του αποκρύψετε την αλήθεια. Ένας σύντομος, τρυφερός και σταθερός αποχαιρετισμός θα του δώσει τη δύναμη να αντιμετωπίσει το γεγονός ότι εσείς θα φύγετε από κοντά του, αλλά και την ευκαιρία να αναπτύξει τη δεξιότητα να επεξεργάζεται τα συναισθήματά του.

Δείξτε εμπιστοσύνη στο προσωπικό και στην προτίμησή σας στο Σχολείο μας. Είναι λογικό να πιστεύετε ότι κανείς δεν μπορεί να φροντίσει το παιδί σας καλύτερα από εσάς, όμως το προσωπικό του Σχολείου είναι εκπαιδευμένο και με πολυετή εμπειρία για να κάνει αυτή τη δουλειά. Δείχνοντάς τους εμπιστοσύνη, δίνετε το καλό παράδειγμα στο παιδί που βλέπει ότι η μαμά του νιώθει ασφάλεια όταν το αφήνει στο σταθμό, και συνεπώς μπορεί και αυτό να νιώσει το ίδιο. Είναι σημαντικό να σας δει να μιλάτε, να χαμογελάτε και να συμβουλεύεστε τους παιδαγωγούς, ώστε να καταλάβει ότι τους εμπιστεύεστε.

Μείνετε σταθεροί στην απόφασή σας σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπει το παιδί του να κλαίει και να παρακαλά για να μην πάει στον παιδικό, όμως από τη στιγμή που το αποφασίσατε είναι σημαντικό να παραμείνετε σταθεροί στην απόφασή σας. Αν κάθεται τρεις μέρες στο σπίτι για κάθε μία που πηγαίνει στο σταθμό, οι πιθανότητες να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα είναι ελάχιστες. Στο σπίτι η συμπεριφορά των παιδιών μπορεί να είναι η χειρότερη, καθώς χρησιμοποιούν τη μαμά για να βγάλουν την ένταση της μέρας. Τα στεγνά κρεβάτια μπορεί να γίνουν βρεγμένα, αλλά αυτό διαρκεί μόνο λίγες μέρες. Σε γενικές γραμμές, η ζωή του παιδιού στο παιδικό σταθμό φέρνει μια ωριμότητα και μια καλύτερη κατανόηση των εννοιών «μοιράζομαι», «συναναστρέφομαι» και «ζω ειρηνικά με τους γύρω μου».

Το παιδί σας θα διαπιστώσετε μέχρι το τέλος της σχολικής χρονιάς ότι θα είναι ένα παιδί μεταμορφωμένο έχοντας την ευκαιρία να δημιουργήσει καινούργιους φίλους στο Σχολείο, θα έχει την ευκαιρία να εμπλουτίσει τις γνώσεις του και το λεξιλόγιο του. Το σχολείο θα είναι ο χώρος που το παιδί θα ξεδιπλώσει τα ταλέντα του και θα κοινωνικοποιηθεί πλήρως.

Με εκτίμηση
Κυριακάκη-Λαμπράκη Ελένη
Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος
Βρεφονηπιαγωγός

Επικοινωνήστε μαζί μας

Βρισκόμαστε πάντα στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με το Σχολείο μας.

Τα Ζουζουνάκια περιλαμβάνουν τέσσερα ηλικιακά τμήματα

Παρέχουμε ολιγομελή τμήματα χωρισμένα ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, απο 1 εώς και 5 ετών

icon image

Μεταβρεφικό & Βρεφικό τμήμα

Το τμήμα αυτό προσφέρει μια ξεχωριστή φροντίδα από έμπειρες παιδαγωγούς.

icon image

Προ-προνήπιο

Η ηλικία των 3 ετών χαρακτηρίζεται από τη διεύρυνση των σωματικών και νοητικών ικανοτήτων.

icon image

Προνήπιο

Η ηλικία των 4 ετών χαρακτηρίζεται από έντονες βιολογικές και σωματικές αλλαγές.

icon image

Νηπιαγωγείο

Η ηλικία των 5 ετών σηματοδοτεί την έναρξη της τυπικής εκπαίδευσης και την νοητική εξέλιξη του νηπίου.

Διεύθυνση

Ανισσαράς Χερσονήσου

Ώρες Λειτουργίας

Από Νοέμβριο έως Απρίλιο
Δευτέρα – Παρασκευή 07:00πμ – 16:00μμ
Σάββατο & Κυριακή κλειστά

Τηλέφωνα & E-mail

Copyright 2021. Zouzounakia.gr