Μάθημα Σκάκι για το Νηπιαγωγείο

Mία φορά την εβδομάδα, τα παιδιά του Νηπιαγωγείου παρακολουθούν μαθήματα Σκάκι.

Ο στόχος του εγχειρήματος αυτού δεν είναι απλά η γνωριμία του παιδιού με το άθλημα και η εκμάθηση των βασικών κανόνων, αλλά μαζί  μ´ αυτά κάτι βαθύτερο.

Στο μάθημα επιχειρείται η παρουσίαση του αθλήματος σαν άνοιγμα σε ένα νέο μαγικό κόσμο που περιέχει δράση, σκέψη, προσπάθεια, φαντασία, δικαιοσύνη, πρωτοβουλία, θάρρος, γενναιότητα και αθλητικό πνεύμα, αποδοχή και δεοντολογία.

Στο πρόγραμμά μας, εκτός από την καθιερωμένη εκμάθηση του παιγνιδιού, περιέχονται  πολλές σκακιστικές ιστορίες,  φιλικοί αγώνες, ασκήσεις και αποτύπωση προβλημάτων το χαρτί, μάθημα και κινήσεις σε μαγνητική σκακιέρα του τοίχου, και πολλές συζητήσεις για το πως συμπεριφερόμαστε στον αντίπαλο, πως σκεφτόμαστε, πως μαθαίνουμε από την ήττα μας, πως διαχειριζόμαστε το χρόνο μας και άλλα πολλά που θα βοηθήσουν τον πεντάχρονο αθλητή (-τρια) στο σκάκι, στη συμπεριφορά του  και στη μαθητική ζωή του.

Όλα προσπαθούμε να γίνουν ευχάριστα και χαλαρά χωρίς πίεση και εξαναγκασμούς. Η πειθαρχία που απαιτεί μια τόσο δύσκολη πνευματική ενασχόληση γίνεται πειθώ και το απόλυτο των κανόνων, για τα παιδιά μας, μια προσέγγιση και μικρή έρευνα.

Το σκάκι μόνο θετικά μπορεί να δώσει στο μικρό μαθητή μας.  Γίνεται φιλοσοφία ζωής, διέξοδος και εκγύμναση του νου στα δύσκολα και καλλιέργεια της πρωτοβουλίας, του ήθους και του χαρακτήρα.